Barebow schieten.

Een kort stukje over het barebow schieten zonder dat het een heel technisch verhaal wordt. 

Een Barebow bestaat eigenlijk niet, letterlijk is het een kale of naakte boog. Een boog dus zonder richt- en stabilisatiehulpmiddelen. Alhoewel er door de bond wel b.v. een button en/of korte stabilisator is toegestaan. Dit betekent dat je met elke soort boog zonder hulpmiddelen barebow kunt schieten. En dat gebeurt dan ook met Recurve bogen, Compoundbogen en de meer traditionele bogen. De laatste groep wordt w.s. het meest geassocieerd met Barebow schieten. Traditionele bogen zijn o.a. Longbow, Flatbow, Hunterbow en Ruiterboog. 

Bareboog
schieten met bareboog

Om zonder vizier te schieten zijn er een aantal manieren om je pijl te kunnen richten. (heel kort een overzicht, op internet zijn uitgebreide artikelen hierover te vinden b.v. https://de-veerkracht.nl/pdf/barebowschieten.pdf ) instinctief of intuïtief schieten Hierbij anker je op een vast punt aan het gezicht en met de trekhand in dezelfde positie. En schiet me meer op gevoel i.p.v. richten. point of aim (richtpunt) Hierbij heb je ook een vast ankerpunt en wordt de pijlpunt als “vizier” gebruikt. 

Stringwalking

Bij deze methode heb je de trekvingers niet elke keer op dezelfde plek op de pees. Maar naar gelang de afstand die je moet overbruggen hoger of  lager. 

facewalking

Hierbij worden verschillende ankerpunten op het gezicht gebruikt afhankelijk van de afstand. 

Het mag duidelijk zijn dat het  reproduceren van een goed schot minder makkelijk is dan met b.v. een boog met vizier. Maar dat neemt niet weg dat er hele goede Barebow  schutters zijn die hoge punten halen. Echter waarbij het met een vizier schieten “not done” is om het doel te missen is dit bij Barebow meer geaccepteerd. Je mag deze twee disciplines dan ook niet zomaar met elkaar vergelijken.
Toch is het een hele leuke discipline en heeft bij mij er voor gezorgd dat ik de verbetering in het schieten niet ging (kan ook nauwelijks) zoeken in het bijstellen van het vizier, buttondruk of andere stabilisatie enz. Nee, je kunt zeggen dat alles wat er misgaat te herleiding is op fouten bij jezelf, zoals verkeerd lossen, narichten enz. Er vanuit gaande dat je pijlen en pees bijpassend is bij je boog.

Mocht dit je belangstelling hebben gewekt? Dan ben je altijd welkom op de donderdagavond. Dat is een speciale Barebow avond op de club.

Schutter